Психологија

Мождани људи: упутства за употребу

Pin
Send
Share
Send
Send


Дебата о разликама у мушком и женском мишљењу траје већ више од једне деценије. Знанствено је доказано да је мушки мозак око 10% више жена, али се мало смањује с годинама, док женски мозак наставља да расте. Осим тога, биолози и психолози сваке године воде многа истраживања осмишљена да дају визуелне резултате о разликама у перцепцији света, психологији, способности одлучивања, као и менталним подацима мушкарца и жене.

Сматра се да, пошто мушкарци имају активнију десну хемисферу, лакше се дају егзактне науке, док жене имају доминантну леву хемисферу, одговорну за креативно размишљање. Међутим, истинитост те теорије је контроверзна, јер у свету има много примера успешних математичара, физичара или хемичара, као и талентованих мушких уметника, песника или музичара. Истовремено, неке разлике у понашању, ставу и начину размишљања између мушкарца и жене су очигледне. Да би заувијек напустио контроверзу и нагађања, професор неурологије и психологије на Универзитету у Сиени открио је неколико значајних разлика између представника оба пола, с којима се свакодневно сусрећемо. На основу својих истраживања, можете направити неку врсту упутства за употребу, које ће помоћи жени да боље разуме свог партнера и избегне неспоразуме у односима.

Погледајте и: Шта требате знати о свом дечку.

Загонетке мушког мозга: упутства за употребу

Разлика број 1 - човек не разуме савете.

Пошто мушкарци имају развијенији десни мозак, који је одговоран за логику и аналитику, веома је тешко да схвате женске назнаке и двосмислене фразе. На пример, ако треба да позајмимо од пријатеља нове ципеле, довољно је жалити се на недостатак одговарајућих ципела на хаљину, чија је боја веома хармонично у комбинацији са њиховом бојом копчи. Жена ће одмах интуитивно разумети шта вам је заиста потребно. Међутим, ако желите вечеру да вечерас припремите вечеру, и тактично му наговијестите о томе са причама о вашем радном оптерећењу и умору, највјероватније ће једноставно суосјећати с вама без слушања захтјева за помоћ у вашој причи. Стога, како би се избјегли сукоби и разочарења у комуникацији, психолози препоручују контактирање мушкараца са специфичним питањима и захтјевима.

Разлика број 2 - немојте бити увређени мушкарцем када нешто заборави.

Лијеви мозак, који је активнији код жена, одговоран је не само за креативно размишљање, већ и за пажљивост. Захваљујући нашој пажњи на детаљима и детаљима, наша меморија функционише опсежније и јасно, то јест, из огромног протока информација можемо истакнути главне детаље и трајно их фиксирати у меморији. Осим тога, жена се дуго сјећа безначајних али важних ситница. На примјер, сјећамо се ресторана у којем се наш први сусрет одржао, пјесме коју смо први пут пољубили с нашим будућим мужем, одјеће коју смо носили, итд. Људи су, по својој природи, довољно непажљиви. Прво, запамтили су информације горе на ухо, и друго, покушавају да поправљају само тренутне задатке у меморији, након чега се аутоматски бришу. Стога, ако је ваш изабрани заборавио датум вашег познанства, не правите скандал, а следећи пут пре важног догађаја за вас, не устручавајте се да га подсетите. Осим тога, ако сте сакупили неколико захтева за младића, напишите му детаљну листу, иначе ће сигурно заборавити нешто.

Разлика број 3 - човек се умори од разговора.

Знанствено је доказано да су жене више причљиве него мушкарци. У просјеку, у односу на мушкарце, користимо готово три пута више ријечи сваки дан. Поред тога, имамо мало другачији однос према разговорима. Интимни разговори за жене су начин да се емоционално прочисте и опусте, док код мушкараца изазивају досаду и умор. Често можете чути жену која се жали да је вољена особа не чује. И то је тачно, јер врло често жене стављају много тема у разговор, допуњавајући њихов говор лепим фразама и детаљима. Због специфичности у размишљању, човек једноставно не може да опази превише емоционалне и презасићене информације, због чега после неког времена губи суштину разговора и престаје да га опажа.

Да би се чули и разумели, комуникација са мушкарцем, психолози препоручују да свој говор попуните логичким редоследом и чињеницама.

Разлика # 4 - немојте се надати његовом брзом одговору у критичној ситуацији.

Бројне студије показују да су у критичној и неочекиваној ситуацији жене активније од мушкараца. То се објашњава чињеницом да мушкарци, да би донијели одлуку, морају схватити и анализирати ситуацију, док жене често дјелују импулсивно, под утјецајем емоција. Поред тога, научно је доказано да је женски мозак стално у активној фази, опуштајући се само кратко, а мозак мушкарца, нарочито након снажне активности, тежи да се одмори, успоравајући мисаоне процесе. Неки сматрају да је таква кардинална особина у односу на критичну ситуацију објашњена женским мајчинским инстинктом. Заиста, у антици, када су дјеца била готово сваког тренутка пријетила смртном опасношћу, жене су тешко могле приуштити опуштајући одмор.

Разлика број 5 - мушкарац не разуме да имате главобољу.

Ако имате главобољу и сањате одмор, а не страствену ноћ, немојте очекивати да ће то бити озбиљан изговор. Чињеница је да због специфичности у физиологији људи трпе мигрене много лакше и мирније него ми. Имамо главобољу због хормонских удара и превише активног рада мозга, због чега не може брзо проћи. А код мушкараца, по правилу, мигрена траје само неколико минута и не изазива тешку физичку нелагоду. Због тога им је тешко да схвате шта је тако страшно код главобоље?

Види такође: 10 ствари које треба да знате о мушкарцима.

Овај приручник ће свакако помоћи женама да боље разумију мушкарце. Међутим, не узимајте све препоруке дословно. Уосталом, могуће је да жена има активнију десну хемисферу, због чега ће њено размишљање стећи "мушке особине", и обрнуто. Осим тога, не смијемо заборавити ни појединачне карактеристике карактера које разликују сваку особу једна од друге.

Погледајте видео: Military Lessons: The . Military in the Post-Vietnam Era 1999 (Март 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send