Психологија

Најзанимљивије чињенице о љубави: Топ-20

Pin
Send
Share
Send
Send


Одакле долази љубав? Да ли је Бог одобрен? Настаје као инстинкт за рађање? Или можда љубав краси наше животе захваљујући нашим властитим фантазијама, али у стварности не постоји? Занимљиве чињенице о љубави помоћи ће вам да видите ове велике осјећаје са различитих страна.

О љубави је рекла безброј ријечи. Песме су посвећене овом осећају, компоноване су песме и оде. Без обзира на друштвене и религијске карактеристике, у свакој земљи свијета сматра се великом срећом пронаћи љубав и живјети с њом у миру и хармонији до краја земаљских дана.

Види такође: Како се мушкарци разликују од жена.

Међутим, до данас нико не може са сигурношћу одговорити на питање - шта је љубав? Романтичари овом осећању дају нежност и узвишеност, прагматичари верују да је љубав само страст и наклоност, и научници долазе до закључка да је љубав хемијска реакција тела. Вероватно, свестраност погледа и мишљења који лебде око овог осећања објашњава се чињеницом да се љубав представља свима у различитим облицима.

20 занимљивих чињеница о љубави

1. Моногамна љубав постоји

Неки психолози су склони да верују да је особа полигамна на инстинктивном, природном нивоу. Међутим, ако посматрате свет фауне, онда ћете приметити да неки сисари за свог живота бирају свог јединог партнера. На пример, моногамија је присутна међу животињама као што су гибони, лабудови, вукови, албатроси и црни лешинари.

2. Симпатија се рађа током првих 4 минута.

Љубав се не јавља одмах. Међутим, симпатија за особу увијек настаје током првог познанства, односно током првих 4 минута комуникације.

3. Срца заљубљених побеђују синхроно

Када љубавници гледају у очи једно другом, њихова срца предивно почињу да се туку. До данас, научници нису били у стању да научно објасне овај феномен.

4. Љубав утиче на тело као кокаин.

Осећања заљубљеног мушкарца су готово идентична еуфорији која потиче од дозе кокаина.

5. Љубав замењује лек за бол.

Доказано је да руке и додири вољене особе могу смањити бол. То је због чињенице да у овом тренутку у мозгу производи посебан хормон против болова.

6. Парови слични једни другима у изгледу су мање вероватно да ће се свађати.

Бројне студије су показале да парови чији изглед има одређену сличност живе снажнији и сретнији брак од парова са супротним типом појављивања.

7. Парови са истим нивоом емоција и темперамента вероватно неће бити заједно.

Људи који имају исти поглед на живот, као и преференције, врло лако почињу везу. Међутим, према мишљењу психолога, партнерима са сличним ликовима тешко је изградити озбиљну везу, јер ће се прије или касније досађивати заједно.

8. “Сломљено срце” постоји

Када доживљавамо љубавну трагедију, често користимо прелепу метафору: "сломљено срце". У ствари, срце се, наравно, не може сломити, међутим, услед систематских искустава у телу, успорава се производња одређених супстанци које стимулишу срчани мишић који узрокује бол у срцу.

9. Љубав живи не више од годину дана.

Према научницима, особа може бити у стању љубави не више од годину дана. На крају овог периода, он или прелази на нову фазу свесне љубави, или је разочаран у свог партнера.

10. Љубав је као ментални поремећај.

Истраживања су показала да се у телу особе која је заљубљена јавља занимљива хемијска реакција - оштар пад нивоа серотонина и повећање нивоа кортизола. Иста реакција се дешава у телу особе која пати од благих менталних поремећаја.

11. Успомене на љубав доприносе креативном размишљању.

Када особа размишља о свом вољеном или вољеном, сегменти одговорни за креативно и апстрактно мишљење се активирају у његовом мозгу.

12. У екстремним ситуацијама, људи се чешће заљубе.

Ако се непознати мушкарац и жена нађу у ситуацији која је опасна за њихово здравље или живот, врло је вјеројатно да ће се заљубити једно у друго. То се дешава због производње адреналина, који делује као хормон “љубави”.

13. Мушкарац бира девојку због озбиљне везе лицем.

Сматра се да мушкарци углавном скрећу пажњу на лик дјевојке. Међутим, ово правило важи само у случајевима када мушкарац тренутно тражи "лаку" љубав. Ако је човек одлучан да тражи озбиљну везу, он ће, изнад свега, погледати у лице.

14. "Лептири у стомаку" се појављују због адреналина

Израз "лептири у стомаку" одражава стање заљубљеног човјека који себи не може наћи мјесто од узбуђења. Али, у ствари, осећај узнемирености у стомаку је последица дејства адреналина, који се производи код особе при виђењу објекта страсти.

15. У очима вољене особе, зјенице се шире.

Дарвин је приметио да када човек гледа свог љубавника или чак на његову фотографију, његове зјенице се шире.

16. Да се ​​заљубите у особу, само га погледајте у очи

Доказано је да ако погледате у очи странца са затвореним оком, његов ниво повјерења у вас ће се драматично повећати. Истовремено, особа ће искусити симпатије према вама и, можда, чак и љубав.

17. Љубав живи у мозгу.

Љубав се сматра искреним осећајем. Али, у ствари, научници су успели да докажу да не потиче из срца, већ у мозгу, јер се тамо производи специјални хормон који је одговоран за заљубљивање.

18. Парови који се дуго састају, биће срећни у браку

Статистике кажу да су парови чије су романтичне везе трајали најмање годину дана разведени рјеђе од оних супружника чија је романтика била исхитрена и дивља.

19. Атрактивност гласа је под утицајем броја сексуалних партнера.

Научници су спровели занимљиву студију - замолили су мушкарце да процене гласове непознатих жена. Као резултат, мушкарци су готово једногласно назвали најсексуалније гласове оних жена у чијим је животима било много сексуалних партнера.

Види такође: 10 знакова истинске љубави мушкарца.

20. Љубав чини људе бољим

У телу људи који воле, интензивно се производи специјални хормон, окситоцин. Овај хормон утиче на наше расположење, менталне способности и добру природу, односно, заљубљени, људи постају љубазнији и оптимистичнији.

Погледајте видео: 10 Čudnih Stvari Koje Možete Videti Samo u JAPANU (Март 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send