Психологија

10 главних разлога који гурају породицу на развод

Pin
Send
Share
Send
Send


Да ли волите свог супружника и желите да живите са њим у миру и хармонији до краја ваших дана? Психолози из целог света који раде на проблемима породичних односа проучавали су статистичке податке и идентификовали 10 главних разлога зашто брак завршава разводом. Чак и ако у овом тренутку хармонија и љубав владају у вашем породичном животу, свакако их морате узети у обзир и покушати да не дозволите такве тренутке у вашем односу.

Угодна бука, честитке од пријатеља и рођака, Менделссохнов валцер, прстен на прстену и сада, коначно, вољени налазе се у новом статусу за себе - статус мужа и жене. На овај дан свима нама се чини да је брачна срећа непоколебљива и да на свету нема моћи која би могла уништити односе.

Види такође: Како вратити љубав свог бившег мужа.

Међутим, како неугодне статистике кажу, сваки трећи модерни брак завршава се не пацифицираном старошћу, испуњеном бригом једни за друге, а никако дуготрајном процедуром - разводом. По правилу, за једног од супружника питање развода увијек се јавља неочекивано. Али пошто сваки ефекат има свој узрок, развод је само кулминација мноштва грешака, непажње и погрешног понашања. Нико није осигуран од свађа, сукоба и несугласица, али је много лакше унапријед спријечити проблем него касније покушати поправити непоправљиво.

Главни узроци развода у породици

1. Недостатак заједничких интереса

Чини се да разлози за развод у породици могу бити врло различити: неко се сусрео са истинском љубави, неко је био разочаран у супружника, неко је желио да започне нови живот. Међутим, све ове појаве су вјероватније посљедица недостатка заједничких интереса између супружника. По правилу, на почетку породичног живота, муж и жена су у срећној еуфорији. Они међусобно дијеле тајне и проблеме, граде заједничке планове и имају заједничке циљеве. Али постепено пролази еуфорија и досађује досада, због чега вољени људи почињу да се удаљавају један од другог из дана у дан.

2. Финансијско незадовољство

Новац није главна ствар. Али они су ти који помажу супружницима да се не заглибе у свакодневним проблемима и спрече бројна неслагања. Посебно често породични живот завршава разводом због недостатка финансијске стабилности међу супружницима са дјецом. Осим тога, многи се супружници разводјују не због недостатка новца, већ због различитих ставова према њима. Овај проблем је посебно акутан у породицама у којима ради само један супружник.

3. Промена изгледа

Са годинама, сви људи се мењају. Али, по правилу, код жена се уочавају старосне промене раније него код мушкараца. Према Америчком центру за статистику, главни узроци развода међу породицама старости од 30 до 40 година су незадовољство спољним подацима супружника, наиме, брзо добијање на тежини. Нема ничег изненађујућег - ако човек више не доживљава своју жену као атрактивну жену, он почиње да се осврће, упореди и упореди. Али занимљиво је да жене ријетко подносе захтјев за развод због чињенице да је њихов супруг остарио и изгубио своју бившу привлачност.

4. Недостатак поштовања

Мушкарци критику схватају веома жестоко, посебно ако је ова критика изражена у присуству аутсајдера. А ако се породични живот повремено засенио сукобима, током којих жена, која сјаји рјечитошћу, тежи да боли, увреди и пиша мужа болније, пре или касније све ове свађе ће се претворити у једну велику групу беса и фрустрације. Након сваког сукоба, човјек се осјећа пониженим и напуштеним, што ће га сигурно присилити да тражи поштовање са стране. И ако не желите да добијете позивницу за развод пре или касније, покушајте у било којој ситуацији и под утицајем било каквих емоција да не подлежете бесу и агресији, и никада не критикујте свог мужа за странце.

5. Различити погледи на родитељство

Парови без дјеце најчешће се свађају због материјалних потешкоћа, различитих погледа на живот и домаће проблеме. Међутим, чим муж и жена постану родитељи, главни проценат озбиљних сукоба између њих настаје због неслагања у питањима родитељства. Ако супружници не успеју да помире јединствени модел васпитања, сасвим је могуће да ће њихов брак завршити раскидом управо из тог разлога.

6. Непоштовање рођака

Како се испоставило, психолози приписују честе свађе између супружника у односу на њихове рођаке на честе разлоге за развод брака. Најчешће се овај проблем може пратити у породицама које морају живјети са родитељима. Такође, многе породице се распадају због чињенице да супружник није могао да нађе заједнички језик са децом из претходног брака са својим партнером.

7. Љубомора

Неки доживљавају љубомору као знак љубави. Можда је то истина, али истовремено љубомора носи са собом деструктивну моћ. Без обзира на то да ли се тај осећај заснива на стварним или измишљеним сумњама, ако стално омета супружника, пре или касније особа неће моћи адекватно да процени ситуацију, што ће бити узрок потпуно неконтролисаних и неоправданих свађа. По правилу, болна љубомора је више подложна мушкарцима.

8. Одрастање

Према статистикама, највећи проценат поступака за развод брака су парови који су започели породични живот у раној доби. Али занимљиво је да ова статистика утиче само на оне породице у којима су супружници истих година. Овај феномен се једноставно објашњава: сви одрастамо, а одрастање мења не само наше физичко стање, већ и нашу свест. Сходно томе, са годинама гледамо на наше претходне снове, тежње и акције мало другачије.

9. Незаинтересованост

Парови који се у критичној вези окрећу породичном психологу често се жале да су након неколико година брака њихови партнери постали равнодушни. На пример, жена је све мање заинтересована за послове на послу супруге, а њена супруга бесрамно заборавља на важне празнике. Ови случајеви нису ријетки и криви су за недостатак развоја односа. Нажалост, особа је дизајнирана тако да када постане морално досадно, почиње да тражи трећу страну, док заборавља на оне који су близу.

Види такође: Зашто бракови расту: 10 главних разлога.

10. Зависност

Апсолутни лидер у листи узрока развода у свим земљама је алкохол и наркоманија. Међутим, релативно недавно, овај списак је допуњен са неколико модерних узрока развода - зависности од коцкања и компјутерских игара. Штавише, разводи који су настали из ових разлога су нај болнији и најдужи. По правилу, супружник у почетку покушава самостално помоћи овисној особи, међутим, будући да је овај феномен врло дубок психолошке природе, такви покушаји у врло ријетким случајевима успјешно завршавају.

Погледајте видео: O povratku i mamama - Jovana Ruzicic at TEDxNoviSad (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send