Деца

Развој рјечника дјеце предшколског узраста

Pin
Send
Share
Send
Send


Развој говора дјеце је вишеструки и врло сложен процес. Гледајући модерну децу, да будем искрен, долазите у стање шока. Како ћете ретко упознати дијете које господари говором у складу са стандардним показатељима. Већина садашње дјеце има застој у развоју говора. Истина, родитељи вјерују да је ово привремено стање и да ће све проћи. Овде су потпуно погрешни!

Савладавање говора је један од најважнијих тренутака у психофизичком развоју било које особе, тако да је изградња вокабулара дјеце у предшколском узрасту веома важна. Ако дете има касни развој говора, онда се формирање менталних операција, вербална меморија успорава, не врши се потпуна комуникација, задовољење потреба итд. Не желите да ваше дијете заостаје у свом развоју? Онда послушајте наш савет.

У којим областима је развој детета потпуно развијен?

Развој детета у целокупном говору подразумева овладавање фонетским (звучним изговором), лексичким (акумулација речника, разумевање значења речи) и граматичким (флексија, формација речи) од стране партија.

За многа дјеца предшколског узраста карактеристично је да дуго времена комуницирају с другима уз помоћ посебних звукова и звучних комбинација. Пуне речи не могу да чују до 4 године. И родитељи вјерују да ће све у вези с дјететом бити у реду. Да би се распршили погрешни судови многих мама и тата, размотрите норме овладавања речником деце.

Регулаторни показатељи овладавања речником деце предшколског узраста

Дечје године Број речи
7 - 8.5 месеципојаву првих жаморних речи типа ба-ба, ма-ма
1.5 годинане мање од 20 - 30 жаморних речи (на пример, биби, дати, банг, ав-ав)
1,5 - 2 годинене мање од 100 - 300
3 године1,5 хиљада
4 године2 хиљаде
5 година2.5 хиљада
6 година3 - 3, 5 хиљада
7 година 4 - 4, 5 хиљада

Желимо да скренемо пажњу родитеља на чињеницу да повећање вокабулара детета зависи од његових индивидуалних карактеристика и услова за васпитање, тако да број речи може бити мало другачији.

Правци рада са речником предшколског детета

  1. Обогаћивање вокабулара новим речником;
  2. Консолидација и појашњење речника;
  3. Ревитализација речника;
  4. Уклањање не-књижевних речи из речника детета.

Вјежбе усмјерене на обогаћивање, усавршавање и активирање рјечника

Да би се дјечји рјечник ускладио са свим правилима, он мора садржавати различите врсте вокабулара: кућанство (назив дијелова тијела, играчке, посуђе, намјештај, одјећу итд.); природна историја (називи објеката неживе и живе природе); друштвене науке (називи занимања, празници итд.); емоционалне и евалуативне (квалитете, осјећаји, стања, итд.); временски и просторни.

У игри се најинтензивнији и најефикаснији развој лексичке стране предшколског говора. Упознаћемо се са примерним играчким вежбама које доприносе обогаћивању вокабулара.

Игра лопте "Знам пет имена ..." има за циљ да прошири речник детета, развој тачности и доследности покрета. Дете је позвано да обавља различите акције са лоптом (бацање, куцање на под, прелазак са једне руке на другу) и позивање предмета који припадају једној од лексичких група. На пример: „Знам пет имена поврћа. Кромпир - један, мрква - два, репа - три, краставац - четири, парадајз - пет.

Игра "Погоди опис" има за циљ консолидацију новог вокабулара, развој кохерентног говора. Ево примера фиксирања вокабулара на тему "Поврће". Сакријте се у "магичну торбу" природно поврће проучавано са дететом (могу се користити њихове лутке). Предложи му да погоди шта лежи тамо. Нека дијете стави руку у торбу и каже му како се осјећа на додир. После тога, замолите га да погоди коју врсту поврћа.

Могуће је смислити много таквих игара за развој рјечника дјеце предшколског узраста. Главна ствар коју не заборавите да разговарате са бебом. Обично та дјеца дуго ћуте са којима њихови родитељи не комуницирају у потпуности.

Погледајте видео: Interaktivni hor Musicorn (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send