Деца

Како научити дете да пузи?

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто да научимо бебу да пузи? На крају, време ће проћи и дете ће научити како да се креће од једне до друге тачке. Многи родитељи вјерују да ова вјештина не треба посебно подучавати. Међутим, стручњаци кажу да је ово веома важна фаза развоја и да је неопходно да беба научи како да исправно пузи.

Дугих девет месеци је прошло и сада је најсрећнији тренутак у животу сваке особе - рођење бебе. Дијете из дана у дан расте, долази до квалитативних и квантитативних промјена у његовом психофизичком, емоционално-вољном и говорном развоју. Овде лежи, помера руке и ноге, али покушава да се преврне и дохвати играчку коју воли. Тако постепено, беба стиче разне моторичке способности - држи главу, котрља се и окреће, седи и на крају пузи и хода. Све ове вјештине омогућавају дјетету да активно учи о околини која је окружена. Хајде да боље погледамо овладавање способности пузања детета.

Када беба почиње да пузи?

Сви родитељи заиста вјерују да је њихово дијете јединствено. То се односи не само на изглед, већ и на овладавање дјететовим говорним и моторичким способностима. Дакле, готово све мајке с неописивим ентузијазмом причају о томе када је њихово дијете почело сједити, пузати и ходати, када је рекао прве ријечи. Понекад у овим одушевљеним причама постоји дио лукавости. То је због чињенице да сви родитељи желе да покажу да је њихово дијете најбоље од свега, те стога потичу на развој свог потомства.

Ако се окренемо стандардним показатељима, онда способност беба почиње да траје 6-7 месеци. Истина, нека дјеца почињу долазити до жељеног објекта већ на 5 мјесеци, док остала дјеца још увијек сједе на истом мјесту у 7 мјесеци и само показују како им је потребан овај атрактивни објект. Овакво понашање дјетета не значи да нешто није у реду у његовом развоју. Само се свака беба разликује од својих вршњака по својим индивидуалним карактеристикама. Можда ће касније почети да пузи, али он ће почети да хода на време. Зато не треба одмах паничити, али боље је створити услове и припремити бебу да за њега изведе нови покрет.

Да ли сте знали да бебе, у просеку, пузају више од 187 метара дневно и да траје око 40% времена? Ови подаци су добивени као резултат стручних студија Института за дјечје памперс.

Које ће вјежбе помоћи да се дијете научи пузати?

1. Припремите простор да беба пузи: уклоните све непотребне предмете, поравнајте тепих, итд. Након тога, нека један од одраслих или дјеце стане на руке и кољена бебе и испузи од њега. Беби је покушао да сустигне особу која се повлачи, ставила бебу на све четири и полако почела да миче руке и ноге. Ако дијете наилази на потешкоће и не може се укрцати на све четири, држати га једном руком на појасу, а другом руком савити ноге у кољенима, а затим их помакнути.

2. Свијетле играчке или неки други предмети могу постати најбољи потицај за дијете да овлада новим покретом. Привуците пажњу дјетета на играчку, а затим је на одређеној удаљености од њега ставите ван зоне слободног приступа. Клинац ће сигурно желети да дође до играчке. Ако не успије сам, покажите му како се то ради, или подузимајте заједничке акције с њим - помичите руке и ноге властитим рукама.

3. За обуку пузања бебе, можете користити косу површину. То може бити нека врста дебеле даске или лист шпера са странама, који је најбоље прекривен издржљивим и, најважније, меким материјалом. Након што је “слајд” спреман, потребно је да мало подигнете један од његових ивица. После тога, ставите бебу на врх површине, а на дну је светла играчка која ће деловати као подстицај за акцију. Ако се беба боји да направи први покрет, мало га гурајте.

Постоје случајеви када дете чак и након организовања посебних вјежби дуго времена не овлада способношћу за пузање, а његова старост се приближава 7 - 8 мјесеци. У том случају треба да потражите савет специјалиста. Можда ће вашем дјетету бити потребне додатне активности и развој.

Погледајте видео: Kada i kako beba počinje da puzi? (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send