Деца

Дјечије презентације за предшколце

Pin
Send
Share
Send
Send


Широко распрострањена дистрибуција компјутерске технологије и информационе технологије која је повезана са њом, захтијевају од модерних наставника и родитеља да буду компетентни у кориштењу нових облика и алата за одгој, обуку и развој дјеце. Један од иновативних алата који се активно користи у раду су мултимедијалне презентације за предшколце.

Историја презентације деце

Оснивач првих презентација за децу био је Глен Доман, аутор методологије за подизање чудо од дјетета. Основна идеја ове технике је следећа: родитељи детета, почевши од његовог рођења, позвани су да му покажу слике објеката и феномена околне стварности, као и да опишу оно што је тамо сликано живо, емотивно и детаљно. Поред тога, приликом примене ове технике треба да следите одређена правила: време за приказ једне слике је једна секунда; Сваког дана је пожељно приказати слике из различитих тематских блокова; дневна количина слика - не мање од 1000 комада. Резултат примене методе Гленн Доман: отприлике на крају раног узраста (3 године) дете ће се разликовати од својих вршњака великим речником, развијеним говором, способношћу да брзо овлада писањем и читањем, итд.

Шта је модерна компјутерска презентација за децу?

Постоје потпуно другачије компјутерске презентације за децу. Њихов садржај и технички дизајн зависе од нивоа обуке родитеља у коришћењу личног рачунара и инсталираног софтвера. Креирање презентације за децу је могуће као резултат коришћења стандардног Повер Поинт компјутерског програма, који је првобитно био укључен у Мицрософт Оффице пакет.

Захваљујући овом програму, постоји јединствена прилика да се створи светла, динамична, шарена презентација која се може представити узастопно мењањем слајдова испуњених звуком (звуци природе, животињских гласова, музике, песама), цртања (фотографије, слике, пиктограми) и табеларног приказа. графике).

Дакле, није тешко припремити презентацију како би се дијете упознало са кућним љубимцима и животињама. Да би се то урадило, слике ових животиња су напуњене, њихова места боравка, храна коју једу и њихови гласови су такође одабрани. Кликом на слику одређене животиње могуће је активирати звукове које они производе, извршити елементарну класификацију по лексичким темама, итд. Такође можете припремити презентацију у циљу подучавања детета да изговара различите звукове. На пример, да би се фиксирао звук [п] у говору, пожељно је да се на слајду прикаже профил изговарања овог звука (шематски приказ положаја усана, зуба, језика, гласних набора), слика околних објеката и феномена, чији називи имају тај звук, напишу речи где треба да одредите локацију звука који се проучава, итд.

Каква је употреба компјутерских презентација за децу?

Дечја компјутерска презентација омогућава решавање следећих задатака: обогаћивање дететових идеја о карактеристичним својствима објеката живе и неживе природе, друштвених феномена; развија граматичку структуру и лексичку страну говора, акумулира активан и пасиван речник, разјашњава исправан изговор; развити когнитивну сферу, моралне квалитете, естетске процјене и просудбе, итд.

Уз имплементацију низа развојних задатака, компјутерска презентација је прилично згодан алат за учење. Прво, одрасла особа може да је модификује у складу са узрастом детета и циљевима које води у свакој фази рада са њим. Друго, презентација не може бити подерана, замрљана и уништена. Треће, она је естетска, јер информације које се на њој приказују (визуелне и аудитивне) карактерише општи стил и висок квалитет изведбе (за разлику од слика изрезаних из различитих књига, часописа и залијепљених на листовима албума или картона).

У којој доби можете користити компјутерске презентације за дјецу?

Недвосмислен одговор на ово питање је немогућ. Међутим, постоји мишљење да се најједноставније кратке презентације (не више од 2-4 минута), на којима су представљене свијетле играчке, покретни објекти, низ догађаја из бајке, могу користити већ у раду с дјецом у раном дјетињству (али не раније од 6-7 мјесеци). ). Постепено, презентација слајдова може се повећати на 15 минута (само за старије предшколце).

Гдје могу наћи развијене презентације дјеце?

Можете преузети готове презентације на Интернету. На сајту вики.рдф.ру приказан је прилично широк спектар образовних компјутерских презентација за децу. Међутим Треба имати на уму да је свако дијете индивидуално, стога се развијени материјал мора прилагодити његовим особинама, потребама и жељама. Можете користити и презентације за децу предшколског узраста са сопственим фотографијама, које родитељи лако праве.

Погледајте видео: Prsti na ruci prezentacija, prvi prst je palac pravi radoznalac (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send