Дивинатион

Кућански апарати. Сафети енгинееринг

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрејте вечеру, гледајте ТВ, идите на интернет, перете и глачате одећу - у било ком послу без лукавих струја било где. Али често постоје ситуације када нормалан ритам живота прекида талас напона или кратког споја. Како можете да се заштитите од ових феномена како бисте спречили да се кућни апарати у вашем дому погоршају, повреде из струје или, још горе, пожар?

Хидден тхреат

Наравно, најважнија опасност у кући је електрична инсталација. Знакови озбиљних проблема могу бити прилично познати феномени за наше станове - то су падајуће утичнице, искра која се јавља када је утикач уметнут у утикач, и редовито се руши од „аутомата“ на електричној плочи. „Обичне сијалице у лустеру могу послужити као сигнал. Ако свјетло "трепери", постало је јако слабо или, напротив, прилично свијетло, то је знак истрошености ожичења, - каже Алексеј Шеткин, приватни електричар. - У сваком стану се налази кутија у којој се налази електрична јединица - на овом мјесту се спајају жице цијелог стана и шаљу на штит. Ако су жице у њему поцрњеле, то значи да их је потребно заменити. "

Међутим, Алекандер Молоцхников, електричар ТокМастер-а, не препоручује самостално обављање ревизије система. "Професионалац ће га учинити бржим и сигурнијим, јер зна све суптилности", каже стручњак. "Помоћу тестера и мерача, он ће процијенити стање мреже и стабилност напона у мрежи, одредити најопаснија мјеста и рећи вам да ли је могуће ријешити проблем."

Ако се испоставило да је стање електричних инсталација у вашем стану критично, онда је хитно размислити о његовој потпуној замјени. За стандардни једнособан стан укупне површине 40 квадратних метара. м, ова услуга ће коштати најмање 30 000 рубаља. Новац је значајан, али стручњаци саветују да не штедите сопствени живот. Према мишљењу Руске Федерације, стање електричне мреже у 70% стамбених зграда је у незадовољавајућем стању - практично је развило своје оперативне способности. Међутим, више од 50% пожара у становима је због проблема са ожичењем. У зони посебне опасности су људи који живе у старим кућама. "У кућама у Москви, ожичење је направљено од алуминијума, а његов радни вијек није дужи од 20-25 година", каже Алекандер Молоцхников. "Након тога, он се само распада, претвара се у прашину."

Поред тога, према правилима електричних инсталација, процијењено оптерећење електричне мреже у већини домова је 800-1000 вати. Модеран котао троши до 2 кВ. “Претходно станови нису имали толико кућанских апарата. Ожичење је постављено без претпоставке да ће доћи до озбиљног оптерећења, - додаје Валери Глига, електричар из Мастер Грејања. "На примјер, тренутна потрошња електричне плоче за кухање је око 6 кВ, а раније само 3 кВ испоручена је у стан, а само 6 кВ у неким подручјима."

Сигурносни уређаји

Али пошто се „симптоми“ проблема са ожичењем јављају у већини случајева појединачно, многи од нас одлажу поправке и траже алтернативне начине за одржавање сигурности у кући. Као једна од опција, користе се заштитни уређаји за искључивање (РЦД). Код најмањег цурења, он зауставља проток струје. "Принцип рада РЦД-а заснива се на константној контроли струје у доводном (фазном) и обрнутом (нултом радном) водичу", објашњава Валери Глига. - У нормалним условима, јачина струје у њима ће бити отприлике иста, а када се кратко споји, ова равнотежа је поремећена. РЦД фиксира ову разлику и активира механизам за искључивање, заустављајући напајање напонске секције мреже. " У неким случајевима стручњаци савјетују инсталирање диференцијалног аутомата (дифавтомат). Она је, за разлику од РЦД-а, додатно опремљена уграђеном заштитом уређаја од струја кратког споја и преоптерећења топлотне мреже.

Према ријечима стручњака, струјни удари у интерној електричној мрежи су врло чест проблем. „За кућне апарате, флуктуације напона напајања не би требало бити више од 7%, а за дигиталну опрему - 3%. Мрежа би требала бити 220 В +/- 10%. Међутим, у ствари, флуктуације често прелазе дозвољене границе “, каже Алексеј Шчеткин. Најчешћи уређај који штити од струјних удара, који могу изазвати квар и пожар, је непрекидно напајање (УПС). Уређај тестира присуство и величину измјеничног напона у мрежи напајања, а чим је напонски ниво изван допуштених граница или потпуно нестане, пуштен је у рад блок пуњивих батерија уграђених у кућиште инструмента. Међутим, према речима Алексеја Шчеткина, вредно је користити УПС за повезивање уређаја мале снаге, на пример: компјутерски монитор, системска јединица и матрични или инк-јет штампач. Међутим, боље је повезати ласерски штампач и скенер и друге моћне уређаје преко висококвалитетног заштитника од пренапона. Заштитни систем уређаја штити прикључене уређаје од краткотрајних пренапона, као и импулсних и високофреквентних сметњи.

Претходна страница Сљедећа страница

Погледајте видео: Powermatic 2+, Električna mašinica za cigarete bez konkurencije! (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send