Деца

Телевизија негативно утиче на однос између дјеце и родитеља.

Pin
Send
Share
Send
Send


Према студији спроведеној на Универзитету у Масачусетсу (САД), родитељи су мање осјетљиви на своју дјецу док гледају телевизију.

Телевизија је чудо техничког напретка, лек за усамљеност и складиште непроцењивих информација, али често постаје навика да га гледамо, али не и нужност. Проблем додатно погоршава чињеница да је телевизија један од разлога за уклањање родитеља из њихове дјеце.

Више од једне трећине америчке мале дјеце живи у домовима гдје је ТВ увијек укључен или готово увијек, чак и ако га нитко не гледа. Ова навика је уобичајена иу Италији. Према истраживању које су спровели научници са Универзитета у Масачусетсу (САД), ова пракса има негативан утицај на интеракцију између родитеља и мале деце.

Види такође: Да ли деца могу дуго да гледају телевизију?

У току студије, чији су резултати објављени у часопису "Развој дјеце", проучавано је око 50 дјеце узраста од 1 до 3 године, од којих је свака била са родитељима на универзитетском педијатријском истраживачком центру. Научници су двапут гледали интеракцију дјеце са мајкама и очевима: прво на пола сата у заједничкој игри без ТВ-а, затим у вријеме када је ТВ емитовао програм за одрасле.

Све ово време, научници су забележили колико често одрасли и деца комуницирају једни са другима, како су укључени у игре, да ли су осетљиви на потребе других (и обрнуто). Као резултат тога, када је ТВ укључен, количина и квалитет интеракције између родитеља и дјеце изненада је пала. Родитељи су постали мање активни него када је телевизор био искључен, замрзнут на екрану и нису били спремни да одговоре на своју децу.

Негативан утицај: "Иако су претходне студије показале да ТВ има негативан ефекат на дечје игре", коментира научник, "ова студија је по први пут показала њен утицај на број и квалитет интеракција између родитеља и деце."

Управо су ови моменти комуникације толико драгоцени за развој дјеце, па доктори наглашавају да њихов рад одбацује опште мишљење да телевизија ни на који начин не утиче на малу дјецу ако не гледају емисије.

"Морамо привући више пажње на проблеме који настају као резултат раног и редовног гледања телевизије", кажу стручњаци.

Погледајте видео: Разведопрос: Михаил Васильевич Попов о профсоюзном движении (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send