Дивинатион

Како посадити саднице парадајза: 2 начина

Pin
Send
Share
Send
Send


Сваки искусни узгајивач може вам рећи десетине прича о томе како воли да сади биљке, како воли узгајати саднице, и како се најбоље бринути о грмовима поврћа тако да дају више воћа. Једна од омиљених тема за дискусију је садња садница парадајза. У овом чланку ћете научити како садити расад парадајза на два начина и које су предности сваке од њих.

Ако је са временским ограничењима све више или мање јасно (парадајз воле топле ноћи, саднице се саде не раније од средине маја), онда је методама све компликованије. Неки људи воле засадити парадајз само вертикално, док добро јачају грмље садница са земљом. Други тврде да проклијале саднице постају јаче грмље и дају бољу жетву.

Види такође: Како посадити јабуку у глиненом земљишту: јесен или прољеће?

Провели смо експеримент на дацха - садили смо саднице са обе методе. Сада можемо да упоредимо њихове предности и мане!

Вертикална садња садница парадајза

Овај метод имплицира да ће одмах након садње грм рајчице расти равно, а његов труп и лишће неће дирати тло. У ствари, процес слијетања изгледа овако:

1) Направите рупе у земљи за сваку садњу грмља.

2) Затим добро пролијте бунаре водом и сачекајте да се течност потпуно апсорбује у земљу.

3) У средишту рупе, направите малу депресију и поставите базу грма заједно са коренима у њој.

4) Затим заклопите влажну земљу око базе парадајза како бисте ојачали грм са осебујним “клизањем” земље. Одозго можете увући суху земљу, која игра улогу малча.

Посао је рађен: рајчица је засађена, врх јој се пружа за сунце, лишће не додирује хладну земљу. Првих два или три дана лишће таквог грма може се спустити, али временом се биљка засити текућином и корисним супстанцама из земље и постаје јача.

Карактеристике вертикалне садње садница парадајза:

  • "размазите" парадајз тако што ћете га уопште засадити, па чак и помоћи да га "погледате" јачањем земље. Као резултат, таква биљка, за коју баштован све ради, можда неће имати довољно снаге за обилну жетву.
  • Коренски систем парадајза, на коме директно зависи јачина грмља и његова будућа плодност, налази се у малом радијусу око базе грма. То значи да га је врло лако покупити и оштетити док отпушта тло. Без израчунавања сила, могуће је потпуно уклонити читав грм са земље, случајно извлачећи своје коријене.

  • Заливање и спудирање таквог грма је обично згодно: расте у центру рупе, тако да вода достиже све своје корене. Приликом оплодње, грм са земљом можете прекрити равномјерно са свих страна.

Садња парадајза "лагање"

Ова метода је много сложенија, јер подразумева оријентацију на кардиналне тачке и независно „подизање на ноге“ биљака.

1) Као иу првом случају, потребно је копати рупе за сваки грм рајчице.

2) Затим умочите земљу и сачекајте да вода потоне у земљу.

3) И онда - запамтите, са које стране вашег места сунце излази. На истоку треба усмјерити коријене грма, које нећете ставити у рупу, већ ставити. Врх грма треба да "гледа" према западу. Ставите грм на такав начин и поспите његове корење земљом тако да не изгледају из земље.

4) Првих неколико дана ће вам се чинити да се ништа није догодило и да парадајз изблиједи. Али то је само на први поглед, јер уз овај начин садње садница парадајз треба да постане довољно јака да подигне своје “тело” за неколико дана. У ствари, у ту сврху су смјештени у том смјеру: подразумијева се да ће врхови грмља посегнути за сунцем и тако потпуно подићи грмље. Парадајз ће подићи "главе" из рупа за 3-5 дана, а након недељу дана видећете да они расту мање или више вертикално.

Карактеристике садње садница парадајза "лагање":

  • средиште грма ће бити премјештено у рупу, тако да неће радити равномјерно: неки коријени неће добити довољно влаге;
  • Спудирање таквог грма није згодно, јер његова база није строго вертикална, већ закривљена;
  • коренски систем таквог парадајза се развија активније и заузима скоро читав бунар. Приликом отпуштања земље, веома је лако наићи на корене, али то неће наудити биљци: снажан коренски систем неће дозволити да случајно извадите грм.

Као што видите, можете се прилагодити било којој од ових метода садње садница парадајза: обоје имају своје предности и мане. Што се тиче жетве парадајза, ми смо на лицу места најбоље показали грмље парадајза, засадили "лагање". Пуно брже су добијали плодове и производили више гроздова парадајза. Највјероватније, то је било “отврдњавање” грмља које је, од најмањег “старости”, требало да посегне за сунцем и да ојача сам од себе.

Види такође: Купина врт: садња, обрезивање и брига - земља трикови.

Наш експеримент је показао: парадајз, посађен "главом" на запад, даје најбољи принос. Они не изгледају превише естетски због својих закривљених база, али они желе са јаким и лијепим плодовима!

Погледајте видео: SAVETI: Vezivanje paradajza i skidanje zaperaka (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send