Деца

Да ли треба да пратим своје дете на интернету?

Pin
Send
Share
Send
Send


Да ли треба да пратим своје дете на интернету? Данас скоро сваки дан у новинама или на телевизији чују и читају приче о дјеци која су угрожена на интернету. Стога, многи родитељи желе да контролишу своје понашање на светској мрежи.

Види такође: Сигуран интернет за децу: неколико једноставних правила.

Пратите или не пратите?

За родитеље су сада креирани посебни програми који им омогућују да контролишу дјечје цхат сесије у разговору, да сазнају адресе страница које дијете гледа на интернету, као и да прегледају фотографије или слике које је дете преузело. Помажу родитељима да схвате да се дете не понаша на одговарајући начин на интернету, не комуницира увијек са добрим људима, или чак врши кривична дјела.

Да ли пратите своје дете онлине? Али зар то није ометање приватности детета? Психолози кажу не. Истина, постоје два услова:

 • Унапред дискутујте о правилима понашања на интернету са својим дјететом;
 • Реците свом детету да ћете с времена на време проверавати шта он ради на Интернету.

Наравно, праћење понашања дјетета на глобалној мрежи може се чинити уобичајеном шпијунажом. Али то није случај ако детету унапријед кажете шта радите и зашто.

Шпијунирање или праћење?

Већина дјеце зове праћење активности на мрежи као шпијунажу и оптужује родитеље да им не вјерују.

Не брините о томе. Сигурност дјеце је важнија. Важно је на самом почетку научити ваше дијете да правилно користи интернет и да схвати које акције могу довести до негативних посљедица, а које акције можда неће.

На пример, фотографије порнографске природе. Ако тинејџер посети порниће и погледа слике тамо, то је једна ствар. Ако се он сам почне фотографисати у непристојном облику и послати своје фотографије странцима, то је још један. Што даље може да заврши, судбина му је непозната, али то је већ погрешно и опасно понашање, које би на самом почетку требало зауставити родитељи.

Родитељи који су искрени са својом дјецом чешће су успјешнији у контроли свог понашања. Ако дијете зна да могу погледати његову страницу у било које вријеме, више неће објављивати сексуално експлицитне слике на њој нити комуницирати са чудним особама.

Како заштитити децу од грешака на интернету?

Да не би страховали за понашање дјеце у глобалној мрежи, постоји неколико основних правила:

 • Разговарајте отворено са дјецом о потенцијалним опасностима да будете онлине.
 • Посјетите различита мјеста са својим дјететом и погледајте које оне највише воле.
 • Не стављајте рачунар у дечију собу. Ако ће рачунар бити у дневној соби, где могу бити и други чланови породице, осим детета, неће бити потребе да посећујете места за која се можете стидети.
 • Упознајте лозинке е-поште вашег дјетета и редовито провјеравајте садржај њихове пристигле поште.
 • Ако дете користи рачунар изван куће - на пример, у школи или библиотеци - питајте који је контролни софтвер на њему.
 • Научите своје дијете да пронађе занимљиве интернетске ресурсе. Обратите пажњу на чињеницу да је присуствовао мање разговора. Не уче ништа, само краду много времена.

Реците деци да:

 • Није се срео ни са ким од оних који комуницирају на интернету, без знања родитеља.
 • Немојте слати или слати личне фотографије онима које они лично не знају.
 • Они нису дали приступ е-маилу, као и његове адресе странцима, нису дали свој телефонски број, кућну адресу, име школе, као и њихова имена и презимена.
 • Нема преузимања из непознатог извора.
 • Нису реаговали на поруке које су биле привлачне или увредљиве природе.
 • Нису вјеровали у све оно што су пријавили на интернету.

Види такође: Зависност деце од компјутерских игара: како избећи?

Упркос свим опасностима које вребају за децу на интернету, ово је још увек дивно место! Тамо можете упознати нове занимљиве људе и спријатељити се, разговарати с њима, читати књиге и гледати филмове, пронаћи разне информације о њиховом омиљеном хобију. Како би дјеца знала гдје да иду на интернету, а гдје не, родитељи би их требали научити да то чине. Поред тога, родитељи морају да инсталирају софтвер за родитељску контролу како би пратили локације које деца посећују. Обавестите децу о својој контроли, онда то неће бити шпијунирање, већ помоћ.

Погледајте видео: How I hacked online dating. Amy Webb (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send