Психологија

Како доносити одлуку ако сумњате? Најбоље праксе

Pin
Send
Share
Send
Send


У животу сваке особе долази вријеме када морате донијети тешку одлуку. Како доносити одлуку ако сумњате? Који смјер студирања одабрати? Партнер са којим сам сада неће ме разочарати у будућности, да ли сам био с њим до краја живота? Да ли да прихватим понуду или да нађем занимљивији посао? Ово су само неке од дилема са којима се већина нас суочава.

Избор онога што купити - јабуке или крушке, чини се безначајним у односу на одлуке, чије посљедице могу утјецати на цијели живот. Како осигурати да донесете исправне одлуке? Како избећи унутрашњу дисонанцу, утисак да је опција коју сте одбили можда боља од изабране? Како доносити тешке одлуке?

Методе доношења одлука

Примењују се углавном две стратегије одлучивања - хеуристике и алгоритам. Размишљајући алгоритамски, особа пажљиво проучава и анализира, успоређује предности и недостатке одређене опције. Хеуристика нам штеди време, јер се допада емоцијама, интуицијама, склоностима, унутрашњим убеђењима и ослобађа се “калкулација”.

Чини се да је у случају тешког избора мудрије размислити неколико пута пажљиво неколико пута прије доношења коначне одлуке. У међувремену, људи су често вођени више срцем него умом - чак иу случају одлука које утичу на читав њихов живот (на пример, при избору животног партнера). Како схватити да је у овој ситуацији боље за нас?

У зависности од ранга проблема, особа обично користи од 1 до 3 стратегије одлучивања. Које методе се користе у доношењу животних одлука?

1. Добијање информација од других

Када не знате шта да одлучите, често имате подршку родбине, пријатеља, породице. Ви се консултујете, тражите више информација. Ако треба да донесете тешку одлуку, треба да се консултујете са другима, питате се шта би они урадили у таквој ситуацији. Браинсторминг, размена мишљења са другима помаже да се проблем сагледа са нове тачке гледишта.

2. Одлагање одлуке на вријеме

Ако нико и ништа не помогне, одвојите вријеме да направите избор, дајте себи времена. Ви привремено не можете бити довољно јаки да доносите одлуке које могу да утичу на цео ваш живот. Одлагање одлуке за касније може бити добра идеја, јер се у овом периоду могу појавити нове чињенице које ће вам помоћи да направите избор. Али важно је да се не одлаже на неодређено време, на крају морате одлучити.

3. Искључите најгоре опције

Када имате неколико различитих опција и не знате који желите да изаберете, направите избор, искључујући оно што се чини најгорем и најмање интересантним. На крају овог прегледа, најбоља алтернатива ће остати.

4. Избор најмањих зла

Избор није увек између доброг или бољег или лошијег: морате бирати између две не баш атрактивне опције. Како изабрати једну од двије подједнако неугодне алтернативе?

Потребно је да изаберете нешто што носи мање потенцијално негативне последице и прихватите одлуку. Постоје ствари на које ми једноставно не можемо утицати. Стога је понекад лакше да се помири са потребом да се донесе одлука са лошим последицама него да се направи такав избор.

5. Пре избора, анализирања

Ово је стратегија која се односи на алгоритамско размишљање. Направите себи предности и мане сваке алтернативе и изаберите ону која има више позитивних ефеката. Другим ријечима, успоставља се равнотежа профита и губитака везаних за избор једне опције и одбацивање друге. Међутим, таква хладна калкулација није увијек могућа, јер понекад емоције превладавају над разумом.

6. Понашајте се у тренутку

Понекад нема ни времена ни прилике да се размотре понуде које се примају дуго времена. Онда морате донети одлуку спонтано, одмах, врућом руком. У овом случају, боље је да верујете свом унутрашњем гласу. Не увек, вођени емоцијама, понашамо се непромишљено. У ретроспективи се испоставља да је ово исправна одлука, зато вјерујте себи и својој интуицији.

7. Трг Десцартес

Један од најефикаснијих и најлакших начина за доношење тешке одлуке. Позвани сте да анализирате сваку ситуацију или проблем из различитих тачака гледишта. Да бисте донели исправну одлуку, одговорите на четири питања ако погледате доњу слику.

Будите пажљиви када одговарате на четврто питање, јер ће ваш мозак покушати да игнорише двоструку негацију и покушаће да одговори као у првом параграфу. Не дозволите да се то деси!

Зашто је овај метод тако ефикасан? Када сте у ситуацији која захтева од вас да донесете тешку одлуку, често сте заглављени у првом тренутку - шта се дешава ако се то деси? Међутим, Трг Десцартес нам омогућава да сагледамо проблем на вишеструки начин и направимо детаљан и информисан избор.

8. ПМИ метода

Како ефикасно доносити тешке одлуке? Можете користити метод Едварда де Боно - метода ПМИ. Ова скраћеница је дериват енглеских ријечи (плус, минус, занимљиво). Метода је веома једноставна. Она се заснива на чињеници да се прије доношења одлуке свеобухватно оцјењује. Табела са три колоне је нацртана на листу папира (про, контра, занимљиво), а аргументи за и против су назначени у свакој колони. У колони “занимљиво” све се снима, што није ни добро ни лоше, али је истовремено повезано и са доношењем одлука.

Испод је примјер. Решење: Да ли изнајмљујем стан на периферији са својом девојком?

Прос: Цонс: Занимљиво:
пријатно друштво познате особе

стан можете боље изнајмити

лов паи.

далеко од центра града

мањи простор за снимање

цлуб лифестиле гирлфриенд.

постоје сумње

да се слажемо са пријатељем.

Када се ова табела састави, бодовање сваког од аргумената врши се у складу са правцем (аргументи за означени су плус, против минуса). На примјер, за некога је више простора важније од угодног друштва. На крају, вредност свих аргумената се сумира и одређује се да ли ће биланс бити позитиван или негативан.

Метод ПМИ није иновативан, он се у основи не разликује од начина на који доносимо одлуке у свакодневном животу. Изгледа да он оцјењује предности и недостатке овог избора. Ништа није даље од истине. Већина од нас, када доносимо одлуку, заправо је узмемо за себе од самог почетка и онда одаберемо аргументе који би оправдали наш избор. Чак и ако се испостави да наша одлука има 3 минуса више, ми ћемо је ипак изабрати. Људи нису стварно рационални, већ су више вођени личним преференцијама, укусима итд. Предности и мане на комаду папира ће омогућити прецизну анализу, барем са дјелимичним онемогућавањем емоција.

Види такође: Како направити прави избор.

Људи се често плаше посљедица свог избора и не воле да доносе одлуке. Они би радо пребацили одговорност за своје животе на друге људе. Нажалост, ако желимо да будемо срећни, морамо научити да решавамо наше проблеме и носимо терет животних избора. Нема гаранције да ће то други учинити умјесто нас боље. Никада нећемо знати да ли су опције које смо изабрали игнорисане, тако да не треба плакати због просутог млека и стално жалити због предности одбачених алтернатива. Стално наставак дисонанце убија нас морално.

Погледајте видео: Calling All Cars: History of Dallas Eagan Homicidal Hobo The Drunken Sailor (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send