Психологија

Значајке које разликују жене од мушкараца

Pin
Send
Share
Send
Send


Мушкарци и жене често се не могу разумјети. Једну и исту ситуацију доживљавамо сасвим другачије, што често доводи до свађа и сукоба. Међутим, научници су увјерени да неспоразум између представника оба спола није због чињенице да нико од нас не жели уступити. Испоставља се да се мушкарци и жене разликују по многим биолошким и психолошким факторима.

Представљамо Вам 12 забавних особина које разликују жене од мушкараца.

Види такође: Мушки мозак - упутства за употребу.

Шта разликује жене од мушкараца?

1. Осјећај љепоте

Мушкарци и жене имају различита естетска осећања. То је због чињенице да посматрањем прелепог, на пример прелепог пејзажа, активирамо различите делове мозга. Мушкарци цене слику као целину, а жене обраћају пажњу на њене детаље. Због тога мушкарци често не примећују било какве индивидуалне промене у женском изгледу, било да је у питању нова фризура или добра шминка.

2. Изражавање осјећаја ријечима

Током активности повезаних са речима (читање, говор, итд.), Лева хемисфера мозга је активнија код мушкараца. И код представника слабијег пола у овом тренутку оба дијела мозга раде равномјерно. Зато дечаци почињу да причају и читају касније девојчице. У одраслој доби, ова особина се манифестује у чињеници да мушкарци осјећају нелагоду када требају изразити своја осјећања и емоције ријечима. Епитети, поређења и метафоре жене се бирају несвесно, често без размишљања о овом процесу. Мушкарцима је лакше да преносе јасне и доследне информације него да дају своју нарацију емоционалном бојом.

3. Осјећај усамљености

Научници са Харвардског универзитета установили су да потреба за тимом, пријатељима и подршком од вољених не зависи од рода. Али у исто време, мушкарци и жене се различито односе према усамљености. Упркос чињеници да су жене емоционалније него мушкарци, лакше трпе усамљеност него представници јачег пола. Научници наводе да је усамљеност посљедица чињенице да је за нормално самопоштовање важно да се константно надмећу и међусобно надмећу.

4. Различити степени осетљивости

Жена се сматра “осјетљивим” створењем. И то је истина, јер пет основних осећања су развијенија код нас. На пример, због посебне структуре цорпус цаллосум, жене се боље сећају и разликују мирисе. Удишући парфем, жена је способна да га подели на много појединачних нота, док мушкарац разликује само своје главне акорде. Жене имају и развијенију визуалну меморију, захваљујући којој добро памтимо лица и локацију објеката. Поред тога, добијамо и укусе и тактилне сензације мушкараца. Научници су открили да жене имају више пупољка укуса, а кожа на врховима прстију је осјетљивија. Једини осјетилни орган који је боље развијен код мушкараца је слух.

5. Осјећај емпатије и способности опраштања.

Због природне емоционалности, код жена је боље развити осјећај емпатије. Представници поштеног пола могу се ставити на мјесто друге особе како би разумјели његова осјећања и емоције. Из тог разлога, женама је лакше опростити љутњу, јер развијена емпатија нам помаже да оправдамо акције и поступке других. Од детињства, мушкарци су навикли да се боре и бране своје позиције у друштву, тако да у конфликтним ситуацијама често не размишљају о осећањима својих противника. Међутим, како показују бројне студије, жене имају већу осветољубивост. Научници сматрају да је то због повећане женске емоционалности, што нам не дозвољава да заборавимо на прошла дјела.

6. Сјећање на лица

Жене памте боље од мушкараца. У овом случају, сексуални секс обрати пажњу на особине као што су боја очију, облик носа, боја усана итд., А сјећање на мушкарца снима слику особе као цјелине. Ова разлика је резултат чињенице да је подручје мозга одговорно за препознавање лица код жена под утицајем хормона, због чега се памћење догађа на несвјесном нивоу. Поред тога, научници сугеришу да је добро памћење за лица жена повезано са мајчиним инстинктом, јер након порода жена одмах памти како изгледа њено дијете.

Откријте све тајне мушке психологије у овој секцији.

7. Сексуалне фантазије

Као резултат студије коју су спровели научници из Шпаније, испоставило се да 71% мушкараца свакодневно машта о сексуалној теми, а међу женском популацијом само 48% издаје такве фантазије. Према основној теорији, сексуалне фантазије су уобичајене код мушкараца због чињенице да су представници јачег пола склонији полигамији од жена. Осим тога, мушке фантазије су чешће повезане са самим сексуалним процесом, док жене сањају о предивној предигри.

8. Реакција на стрес

Мушкарци су чешће него жене да се носе са стресом уз помоћ алкохола. То је због чињенице да током стреса, мушко тело производи повећану дозу глукозе - супстанце која нас чини енергичнијим и активнијим. Због наглог ослобађања енергије, многи мушкарци на психолошком нивоу осјећају потребу да конзумирају алкохолна пића.

Занимљиво је да у стресној ситуацији ниво глукозе у женском телу остаје готово непромењен, тако да жене немају навику да “пију” проблеме.

9. Оријентација у простору

Жене губе од мушкараца у способности кретања у свемиру. Налазећи се на непознатом терену, жене користе видљиве референтне тачке, док мушкарци користе "векторску меморију". У пракси то изгледа овако: представници поштеног пола, шетајући непознатим градом, памте своје окружење - локацију кућа, атракција, итд. Мушкарци, с друге стране, „осјећају“ простор, присјећајући се колико су километара прешли, када су скренули лијево и када су скренули десно.

10. Ружичаста и плава боја

Прихваћено је увлачење новорођених дјевојака у ружичасте пелене и дјечаке-плаве. Одакле тачно долази ова класификација боја, није познато. Међутим, научници сугеришу да је љубав жена према ружичастој боји повезана са древним асоцијацијама. Наши преци добили су храну кроз лов и узгој. Лов је био много мушкараца, а жене су морале да бирају бобице, као и кување. Пошто се већина јестивих бобица разликује по црвеним и ружичастим тоновима, интуитивно се чине привлачнијим женама.

11. Осјећај опреза

Осјећај опреза код жена је развијенији него код мушкараца. Пошто мушко тело интензивније производи адреналин и тестостерон, представници јачег пола не могу да контролишу своју жељу да се упусте у ризичне ствари - да возе великом брзином, да превазиђу опасне препреке, итд. Зато мушкарци чешће од жена воле екстремне спортове.

12. Реакција на опасну ситуацију

У опасним ситуацијама, мушкарци почињу да се понашају, а жене - да се носе са својим емоцијама. Због тога, у случају опасности, било да је у питању пожар, пљачка или било каква друга опасност, мушкарци често „журе у удубљење“, док жене почињу плакати, паничарити или омамити. Ове разлике су последица чињенице да у екстремним ситуацијама, тело мушкарца и жене производи различите хормоне.

Види и: Знате ли мушкарце? Тест

Пошто су разлике између мушкараца и жена биолошке и психолошке природе, не можемо их промијенити. Међутим, у могућности смо да узмемо у обзир карактеристике једне друге да бисмо избегли непотребне конфликте и свађе.

Погледајте видео: Na kauču -Lepota i psihologija (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send