Психологија

Мушкарци се осјећају нелагодно када им је жена успјешна.

Pin
Send
Share
Send
Send


Здраво самопоштовање је кључ за сретну и складну особност. У основи, ниво нашег самопоштовања је под утицајем друштвених и каријерних достигнућа, као и односа са вољеним особама. Међутим, научници су закључили да мушко самопоштовање јако трпи ако његова девојка или жена постижу значајан успех у сваком случају.

Као резултат неколико занимљивих студија, научници су успели да пронађу однос између нивоа самопоштовања човека и успеха његовог партнера. Како се испоставило, мушкарци се осјећају нелагодно када су њихове жене успјешне.

Види и: Идеална жена по мишљењу мушкараца.

Као део студије, професор Кате Ратлифф са Универзитета Флорида и научник Схигехиро Оисхи са Универзитета у Вирџинији спровели су неколико психолошких експеримената који су укључивали 896 људи. Водеће студије су од учесника тражиле да опишу своја осећања када су њихови партнери били успешни у неком послу (на пример, били су популарни на некој забави или су промовисани на послу). Већина мушкараца је истакла да уживају у успјеху са својим дјевојкама или женама. Међутим, асоцијативни тест, кроз који се може разумети, особа говори истину или лаже, утврдио је да су мушкарци лукави. У ствари, посматрајући успех својих партнера, представници јачег пола осећају нелагоду. У таквим тренуцима, успех своје друге половине они сматрају својим неуспехом. У исто време, уопште није битно да ли се мушкарци и жене такмиче у истој активности или не.

Аутор студије, Кате Ратлифф, нагласила је да мушкарци увијек осјећају нелагоду када их њихови пријатељи надмашују у стварима које раде заједно, на примјер, у губитку тежине. Ова психолошка особина објашњава се чињеницом да је код мушкараца дух ривалства веома развијен. Али у процесу анализе резултата студије, испоставило се да је повређена мушка таштина, чак иу случајевима када се победа жена не тиче лично.

То потврђују резултати експеримента у којима је тестирано 32 пара за ИК. На крају теста, учесницима је речено да су њихови партнери одговорили боље или лошије од осталих испитаника. У овом случају, мушкарци су морали проћи посебан тест да би идентификовали емоционално стање. Како се испоставило, мушкарци који су пријавили високе резултате својих другова, осјећали су се депресивно и љутито. Истовремено, емоционално стање оних мушкараца који су сматрали да њихове девојке показују лоше резултате нису се промениле.

Сличне студије су спроведене у Холандији - земљи са једним од највиших показатеља родне равноправности према УНДП-у. Пошто равноправност преовладава у Холандији и жене, заједно са мушкарцима, заузимају водеће позиције у многим сферама активности, укључујући политику, научници су били увјерени да успјех слабијег пола неће утјецати на самопроцјену мушкараца. Међутим, резултати холандских експеримената се практично не разликују од резултата истраживања проведених у Сједињеним Државама. Као и код претходних тестова, холандски представници јачег пола доживљавају успјех својих пријатељица као свој неуспјех.

Да би консолидовали резултат, научници су допунили студију анонимним тестом који је спроведен на интернету. На овом тесту је присуствовало 287 мушкараца који су замољени да опишу своје емоције у тренуцима када су њихови супружници били успјешни или доживјели неуспјех. Како се испоставило, током успјеха жена, мушкарци се подсвјесно осјећају као губитници, што увелике боли њихово самопоштовање.

Види такође: Како се мушкарци разликују од жена.

Али, интересантно, успех мушкараца не утиче на самопоштовање жена. Осим тога, тест за одређивање емоционалне перцепције потврдио је да се жене истински радују социјалном или професионалном успјеху њихових супружника.

Погледајте видео: I Can't Stop Drinking Alcohol - Help for Alcoholics Q&A #006 (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send